Thursday, December 1, 2011

Resepi Mee Udang Banjir Bangchik Kuala Kedah Mai


Bahan-Bahan

1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
1 camca sos tiram (xnk masukan pun xpe)
½ sudu teh gula pasir (kena rasa dulu kalau kurang kena tmbah)

4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

Cara Membuatnya 

Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Simpan air rebusan tu untuk buat kuah.

Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan. Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.

Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.Rasa kuah tu bg cukup rasa masin, manim, masam.. ikut citarasa.. kemudian masukan udang td dalam kuah..biar sehingga mendidih

Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.

Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.(limau tu kalau rasa nk masam)
Selamat Mencuba yaaa kalau sedap bgtau..kalau xsedap diam2 sudah haha.. :)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...